Huizenprijzen op weg naar recordhoogte

17/04/2024

Bij Klein Makelaardij volgen we de ontwikkelingen op de huizenmarkt nauwlettend. Dit jaar verwachten we een opmerkelijke stijging in de prijzen van koophuizen. Volgens recente voorspellingen van ABN AMRO zullen de prijzen gemiddeld met 6% stijgen ten opzichte van vorig jaar, wat potentieel zou resulteren in een nieuw record.

Deze voortdurende stijging is gedeeltelijk te wijten aan de verwachte daling van de hypotheekrente later dit jaar, onder invloed van een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB). Deze daling kan de hypothecaire rentes verder drukken, waardoor meer kopers in staat zijn hogere biedingen te doen. Ook het feit dat de lonen over het algemeen zijn gestegen, helpt kopers om hogere hypotheken te verkrijgen.

Daarnaast is er een tekort aan nieuw aangeboden woningen door aanhoudende problemen in de bouwsector, wat het aanbod beperkt houdt en de prijzen verder opdrijft. Dit werd onlangs bevestigd door gegevens van de NVM.

Kansen voor starters

Opvallend genoeg hebben veel starters recentelijk kunnen profiteren van veranderingen in de markt. Dankzij versoepelde regels rond de overdrachtsbelasting en verminderde concurrentie van beleggers die woningen opkopen voor verhuur, vinden starters gemakkelijker hun weg naar een eigen woning. Bovendien verkopen veel verhuurders hun eigendommen, anticiperend op minder rendement door hogere belastingen en striktere huurregulering. Dit zorgt voor meer beschikbare woningen voor starters.

Bij Klein Makelaardij blijven we optimistisch over de mogelijkheden voor zowel bestaande huiseigenaren als potentiële kopers. Bent u geïnteresseerd in kopen of verkopen in Gouda en omstreken, dan staan wij klaar om u met onze expertise te begeleiden in deze dynamische markt.

Bron: nu.nl – Huizenprijzen stijgen dit jaar waarschijnlijk naar hoogste punt ooit

Deel deze pagina