De binnenstad van Gouda

Ontstaan : 1143
Aantal inwoners : 7.755

De Binnenstad van Gouda is ontstaan door de ontginning van de oevers langs de rivier de Gouwe. Door de verbinding met de Hollandse IJssel en de Oude Rijn ontstond er een vaarroute, belangrijk voor de handel met binnen en buitenland. In 1272 verleende Graaf Floris V stadsrechten aan Gouda, maar in 1143 wordt voor het eerst in een officieel document de naam Gouda al vermeld.

De Binnenstad van Gouda is een prachtige en historische stad met een rijke culturele en architectonische erfenis. Het historische stadhuis vormt het middelpunt.

Hieronder staan enkele belangrijke kenmerken en bezienswaardigheden van de binnenstad van Gouda:

  • Goudse Waag: Dit is een prachtig gebouw uit de 16e eeuw dat oorspronkelijk diende als weegschaal en tegenwoordig een museum is.
  • Sint-Janskerk: Deze prachtige gotische kerk is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Gouda en bekend om haar prachtige glas-in-loodramen.
  • Markt: De Goudse Markt is een prachtige plek om te vertoeven en te genieten van de historische architectuur en sfeer van de stad.
  • Kaasmarkt: De beroemde Goudse kaasmarkt wordt al sinds de middeleeuwen gehouden en is een must-see voor bezoekers.
  • Stadhuis: Het prachtige Renaissance style stadhuis van Gouda is een van de meest imposante gebouwen in de stad en is zeker een bezoek waard.
  • Streekmuseum: Het Streekmuseum Gouda geeft een interessant inzicht in de geschiedenis en cultuur van de regio.
  • Winkelstraten: De binnenstad van Gouda heeft een aantal gezellige winkelstraten met een breed aanbod aan winkels, caf├ęs en restaurants.

De Binnenstad is een levendige wijk. Zo wordt hier op donderdag en zaterdag de markt gehouden, is er een keer per jaar een kermis en is het in de zomermaanden gezellig druk door de vele toeristen uit binnen en buitenland die de stad komen bezoeken.

De vele straatjes net buiten de kern zijn heerlijk om door te slenteren. Kijk ook eens omhoog. Je zult verstelt staan wat voor details er op de gevels nog te zien zijn.

Overweegt u een huis te kopen in de binnenstad van Gouda? Neem contact op met Klein Makelaardij. Wij zijn u graag van dienst als aankoopmakelaar.

Woon u in de binnenstad en overweegt u uw woning te verkopen? Neem dan contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.