Huizenprijzen stijgen voor derde maand op rij

25/09/2023

De huizenprijzen stijgen al drie maanden op rij, volgens onderzoek van het CBS en het Kadaster. Gemiddeld waren huizen in augustus 0,6 procent duurder dan in juli. Hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft wijst er echter op dat de prijzen nog steeds 5 procent lager zijn dan in augustus vorig jaar.

Deze stijging is opmerkelijk gezien de uitdagingen waarmee de Nederlandse consument te maken heeft, zoals inflatie, een milde recessie, hogere rentetarieven en stijgende energiekosten. Boelhouwer benadrukt dat de rente, hoewel fors gestegen, al een jaar stabiel is gebleven, rond 4 tot 4,5 procent.

Daarnaast speelt de stijging van de lonen een rol, maar na correctie voor inflatie blijven de prijzen in feite nog steeds dalen. Ook de krapte op de woningmarkt draagt bij aan de prijsstijgingen.

De komende weken zullen de cijfers van het derde kwartaal door de Nederlandse Vereniging van Makelaars worden gepresenteerd, wat meer inzicht zal geven in de trend. Het demissionaire kabinet heeft 300 miljoen euro vrijgemaakt voor bouwprojecten om het aanbod te vergroten, maar het aantal afgegeven bouwvergunningen daalt al bijna twee jaar, wat de productie van woningen verder zal verminderen. De uitdagingen op de woningmarkt blijven, met vraaguitval aan de bovenkant van de markt en de terugtrekking van beleggers.

Bron: bnr.nl nieuwsbericht.

Deel deze pagina