Kleine stijging huizenprijzen

03/03/2023

In januari zijn de huizenprijzen iets gestegen ten opzichte van december, na maanden van daling. Toch is er geen reden tot zorg dat de huizenmarkt opnieuw zal oververhitten op de lange termijn. Vergeleken met januari vorig jaar was de stijging van de huizenprijzen namelijk de laagste in bijna 9 jaar.

In januari zijn de huizenprijzen in Nederland licht gestegen, nadat ze maandenlang steeds goedkoper werden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster melden een stijging van 1,5 procent in vergelijking met december. In de laatste maand van vorig jaar daalden de prijzen nog met ruim 2 procent ten opzichte van november, wat de sterkste daling in tien jaar was.

Aantal verhuizingen daalt

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) opgemerkt dat de gestegen hypotheekrente de betaalbaarheid van woningen onder druk zet, wat resulteert in weinig verhuizingen. In januari 2023 registreerde het Kadaster 6,6 procent minder woningverkopen dan in dezelfde maand vorig jaar. Peter Boelhouwer, hoogleraar huisvesting aan de TU Delft, verwacht dat de prijzen tegen het einde van dit jaar zullen stabiliseren, aangezien er minder nieuwe huizen worden gebouwd.

Deel deze pagina