2024: Verwachte groei in huizenprijzen en afname van de hypotheekrente

19/02/2024

Klein Makelaardij Gouda deelt belangrijke inzichten voor 2024: Verwachte groei in huizenprijzen en afname van de hypotheekrente

In de meest recente marktanalyse voorspelt ABN AMRO een interessante wending voor de woningmarkt in 2024. Met een optimistische blik kijken we naar een verwachte toename van 2,5% in de gemiddelde prijs van woningen en een vooruitzicht op dalende hypotheekrentes.

Na een periode van stabiliteit in de hypotheekrente, anticipeert ABN AMRO op een geleidelijke vermindering beginnend in maart 2024. Terugkijkend op januari 2022, toen de hypotheekrente voor een 10-jarige lening nog op 1,75% stond, is deze inmiddels opgeklommen tot boven de 4%.

Een nieuwe blik op energielabels: Cruciale factor in woningkeuze

Een significante ontwikkeling die naar voren komt, is de toenemende relevantie van energielabels in het besluitvormingsproces bij woningaankopen. Vooral in grote steden zien we dat woningen met een hoger energielabel aan populariteit winnen, gestuwd door de vraag naar energie-efficiëntie te midden van stijgende energieprijzen. Deze woningen handhaven hun waarde beter dan hun minder zuinige tegenhangers.

Vanaf 2024 zal een positief energielabel niet alleen de woningwaarde beïnvloeden maar ook bijdragen aan een potentieel hogere hypotheek. Bram Vendel, econoom bij ABN AMRO, wijst op een groeiende interesse voor energiezuinige woningen in het aankomende jaar.

Uitdagingen en kansen: Betaalbaarheid en marktoptimisme

Hoewel de betaalbaarheid van woningen een punt van aandacht blijft, met kopers die een groter deel van hun inkomen aan woonlasten besteden, brengt de stijging in lonen en de positieve verschuiving in rente en woningprijzen een golf van optimisme. Dit sentiment reflecteert zich in een levendigere marktactiviteit, met een toename in bezichtigingen en een hoger percentage woningaankopen die de vraagprijs overstijgen.

Bron: baaz.nl

Klein Makelaardij Gouda blijft toegewijd aan het bieden van deskundig advies en begeleiding in deze dynamische markt. Met de huidige trends in het achterhoofd, bieden wij onze klanten de beste kansen op de woningmarkt van 2024.

Deel deze pagina